7 July 2008

raport 1 - İstanbul

Pozdravljenı!
Nekatere malo skrbı tale izlet v İran, zato bom malo manjsal nemir z obcasnim mejlom. Tistim, ki vas izlet ne skrbi, pa le skusal potesiti radovednost. Tisti, ki pa ne spadate v nobeno izmed obeh skupin, mi pa prosim javite, da vas odstranim z mejling liste.
S sosolcem Maticem sva se skupaj odpravila na pot do İrana in danes sva po dobrem dnevu in pol na vlaku prispela v Turcijo. Iz Slovenije v Beograd, nato pa menjava vlaka in na pot preko bolgarske prestolnice Sofije v İstanbul. Vlak nic posebnega, kupe sva si delila z dvema prijetnima Turkoma in se mimogrede skusala nauciti se kaksno tursko besedo. Seveda smo pa najjaco ın najzabavnejso grupo tvorili midva in se dve Beograjcanke iz sosednjega kupeja, ki sta se odpravljale na dopustovanje na tursko obalo. Ex yugoslovani se pac hitro najdemo! :)
Casa trajanja prehoda meje je ocitno premosorazmeren z geografsko dolzino in sirino. Juzneje in vzhodneje si, dlje zadeve trajajo. Iz Srbije v Bolgarijo je se nekako slo, manj prijetno pa je bilo 2 in pol urno cakanje pred okencem obmejne policije na tursko bolgarski meji ob drugi uri zjutraj. Dogajanje na vlaku je bilo sicer relativno mirno, vzrok za to pripisujem pomanjkanju alkohola. Vlak namrec ni bil opremljen z bar-vagonom. Sta pa brez dvoma bila glava in zelodec za to naslednje jutro hvalezna! :)
Zjutraj smo torej prispeli na evropsko stran İstanbula. Hostel imava na Sultanahmetu, le nekaj minut hoje oddaljen od Modre moseje in Hagia sophije. Glede na to, da sem ga rezerviral na internetu, imava res sreco. Prijazno osebje, dobra lokacija, zanimivi sostanovalci in se precej cisto je. Majhen krog po centru in Grand bazarju sva ze naredila, tudi turski kebab sem ze spravil v sebe.
Vtis o turkih imam zaenkrat precej dober, nekaj je tistega tipicnega Kam hjr maj frend in tezenja z raznoraznimi izdelki, ampak se v mejah normale. Ko se zagledas v zemljevid imas pa takoj enega zraven sebe, ki ti pomaga z orientacijo. Tudi vreme nama sluzi. Soncek sije, temperature pa so celo za mene, ki me vrocina moti, precej sprejemljive.
Do srede bova tukaj, nato pa s trajektom na azijsko stran in na vlak do Tabriza v İranu. Malo me skrbijo 3 dnevi na vlaku, ampak bomo ze kako.
Pozdrav vsem!

Železniška v Beogradu


Dimitrovgrad (Bolgarija)

 
 
Prestolnica Bolgarije - Sofija

V kupeju z dvema Turkoma

 
Slovenija - Srbija

 
Prečkanje meje iz Bolgarije v Turčijo

Bazar v Istanbulu

Istanbul University


Topkapi Palace

Prometni Bospor

Hagia Sophia

Umivajne nog :)

Svoje čase vodni rezervoar.


Obvezna šiša...

in igranje backgamona.

Ribiči

0 kometarjev:

About This Blog

About This Blog

  © Free Blogger Templates Spain by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP