8 October 2008

Finančna kriza v Islandiji

Naj že na začetku povem, da se nimam za nikakršega eksperta (niti za povprečno izobraženega) na področju ekonomije in mednarodnih financ in s tem prispevkom bom jako kršil tisto pravilo, da naj človek govori in piše le o stvareh, na katere se vsaj malce spozna, vendar pa, ker že vrabci čivkajo (rtvslo.si: Tudi v Islandiji globoka kriza) o finančni krizi na Islandiji - nekaj vrstic na to temo. Saj veste, kdor ne zna, druge uči in jim razlaga zadeve...
Zgodba sega dobro desetletje in še nekaj pomladi nazaj, natančneje v leto 1994, ko je Islandija vstopila v Evropski gospodarski prostor. S tem si je odprla velik trg, v katerem so islandske družbe dobro uspevale in se hitro razvijale. Hkrati je vlada izpeljala reforme, ki so islandsko gospodarstvo preoblikovale iz konzervativnega in vase usmerjenega v sodobno, mednarodno elito. Islandske banke so začele poslovati na velikih evropskih trgih kot je britanski, islandska podjetja so velikopotezno investirala v tujino. Vse to pa je  poganjala precejšnja gospodarska rast na domačih tleh, ki je zagotavljala ustrezno finančno moč. 
Posledično se Islandci danes lahko pohvalijo s  $63,830 BDP na prebivalca, kar Islandijo uvršča na 4. mesto na svetovni lestvici (pred njo so le Luksemburg, Norveška in Katar). Življenjski standard se je drastično povečeval in življenje na Islandiji se je zdelo kot v raju. Tudi spodeč po HDI (human development index, ki ga Združeni narodi vsako leto izračunajo na podlagi 3 spremenljivk - povprečne življenjske dobe, indeksa izobrazbe in višine BDP-ja na prebivalca) je Islandija dandanašnji "a place to be", saj se redno uvršča visoko, zadnje dve leti (2007 in 2008) celo na vodilno mesto na lestvici. 
Tako bliskovit razvoj finančnega sektroja je pomenil, da je ta iz prvega mesta izrinil tradicionalno najpomembnejšo panogo na Islandiji, ribiško industrijo. Največji delež k letnemu BDP-ju kar naenkrat ni več prispevalo ribištvo in z njim povezana industrija, temveč bančništvo.
Država z nekaj več kot 300,000 ljudi je prišla v edinstveno situacijo, ko je njen finančni sektor obratoval z naložbami na tujih trgih, ki v skupni vrednsoti predstavljajo več kot 10 kratno vrednost celotnega islandskega BDPja v enem letu.
V zadnjih tednih so banke zapadle v hudo krizo. Krona je v primerjavi z evrom začela drastično padati, nekaj pa so  h krizi verjetno prispevale tudi razmere na trgih drugje po svetu. Na lepem so se vse največje islandske banke znašle pred bankrotom. Vlada je sicer hitro reagirala in v parlament poslala zakon, s katerim je nacionalizirala nekaj največjih islandskih bank in s tem ljudem jamčila za njihove prihranke na bančnih računih. Izkazalo pa se je, da ima država premalo lastnih sredstev, da bi se lahko uspešno spopadla s krizo v sektorju, v katerem se letno obrne precej več denarja, kot ga premore vlada. Zato je bojda vladna ekipa s predsednikom vlade na čelu cel vikend panično vrtela telefon, hodila od Poncija do Pilata in prosjačila za finančno pomoč. Precej klavrno so ugotovili, da kaj prida solidarnosti med njenimi zaveznicami ni. ZDA niso hotele pomagati, prav tako tudi ne Velika Britanija in Švedska. Ko se je že zdelo, da rešitve ne bo, in se je malodane celotna država znašla pred bankrotom, se je le pokazala rešilna bilka , ki sliši na ime Rusija. Bog si ga vedi s kakšno figo v žepu je Rusija obljubila finančno posojilo v vrednosti 4 in pol milijarde evrov. Islandski premier je kmalu za tem izjavil, da so jim v stiski vsi prijatelji obrnili hrbet, vendar pa je Islandija sedaj dobila novega prijatelja. Kako pozitivno bo to prijateljevanje z Rusijo v prihodnosti, bo še zanimivo opazovati, vendar o tem mogoče kdaj drugič. 
Tudi tole se mi zdi vredno omeniti - z namenom začasno izboljšati situacijo in delno dvigniti vrednost krone v primerjavi z evrom, je islandska centralna banka včeraj in danes menjala evre za krone po fiksnem tečaju 131 kron za 1 evro, medtem ko je bila realna vrednost pri Evropski centralni banki že osupljivih 197 kron za 1 eur! Kot sem uvodoma dejal, nisem nikakršen finančni ekspert, vendar se mi vseeno dozdeva, da se je dalo na ta račun mastno zaslužiti - če si le dovolj hitro izkoristil situacijo. Danes je islandska centralna banka ta ukrep opustila, vendar je razlika še vedno očitna. Na Islandiji je 1 evro vreden 172 kron, v EU pa kar 265. Če se kje najde kakšen ekonomist, ki lahko podrobneje razloži zadevo in svetuje, kaj mi je storiti, da čim bolj profitiram iz dane situacije, mu bom iz dna srca hvaležen (hvaležnost sem pripravljen izkazati tudi v % od zaslužka). Kaj pa to pomeni za prihodnost krone, pa ne znam niti ugibati.
Kakorkoli že, naj počasi pripeljem tole zgodbo do konca in napeljem na stvari, ki so mi vsaj malce poznane. Glede na vse dogodke, so se na Islandiji pojavili še močnejši glasovi, ki kličejo k prevzetju evra. Namreč, če bi monetarna politika Islandije spadala v pristojnost Evropske centralne banke, bi ta sedaj morala pomagati Islandiji, vladi pa tako ne bi bilo treba iskati pomoči pri Rusiji. Islandska vlada je možnost prevzema evra sicer že večkrat preverjala pri Evropski komisiji, vendar dobila jasen odgovor, da prevzem evra ni možen brez polnega članstva v EU. Čeprav se Islandija že dolgo temu upira (predvsem zaradi ribištva), bi ta kriza le lahko dodala piko na i, ki bi dokončno prevesilo mnenje politikov in javnosti v prid polnemu članstvu. 
Žalostna plat tega pa je, da bi še ne dolgo nazaj vse to lahko storili brez najmanjših problemov. Sedaj pa je situacija precej zapletena. Polnopravno članstvo sicer ne predstavlja nobenega problema, saj tudi Evropska komisija priznava, da bi Islandija, če bi to želela, lahko postala polnopravna članica v manj kot letu dni, saj tako ali tako že sodeluje pri evropskem gospodarskem prostoru in ima posledično sprejet velik del evropske zakonodaje. Kljub temu, pa članstvo ne bi nemudoma prineslo tistega, kar si Islandci najbolj želijo - prevzem evra. Zaradi hudih težav ocenjujejo, da bo letošnja inflacija pristala pri 14 %, obenem pa ima Islandija velik javni primanjkljaj, ki je krepko nad tistim še dovoljenim, za prevzem evra. Zato bo, tudi če takoj začnejo pristopna pogajanja za članstvo, najverjetneje minilo še vsaj nekaj let, da bodo evro lahko tudi v praksi uporabljali. 
Nauk zgodbe: ni vse zlato, kar se sveti. Islandci so precej boleče spoznali, da visok življenski standard in visok BDP na prebivalca nič kaj veliko ne pomagajo, ko se njihova država znajde v krizi. Koliko je ta kriza na papirju in koliko se jo občuti v vsakdanjem življenju, zaenkrat težko ocenjujem. Meni se potiho smeji, saj imam svoje evre spravljene v slovenski banki in vsakič ko krona pade v primarjavi z evrom, se zame zniža višina najemnine, cena piva in drugih vsakodnevnih dobrin. Inflacije, moram priznati, da razen pri bencinu, niti ne opazim in zdi se, da stvari normalno funkcionirajo naprej. Koliko pa krizo dejansko občutijo Islandci, pa niti ne vem. Zaenkrat ne kaže, da jo kaj veliko. Kako bo v prihodnje? Vidjet ćemo...
Za konec pa še tole...v BBC-jevem prispevku o krizi je nekdo takole povzel situacijo: "We had a great party and now we have a big hungover." Vsega luštnga je enkrat konec, a ne?

P.S. Če se vam kdaj splača pridit Islandijo pogledat, je to sedaj! :)

Read more...

2 October 2008

Globalno segrevanje my ass!!!

Je že tako, da ni dobro biti preveč pameten. Nekaj prispevkov nazaj sem modroval in širil znanje o tem, kako tukaj pravzaprav sneg ni pogost pojav in kako pozimi povečini dežuje in ne sneži.
Očitno nekdo tam zgoraj tudi uporablja internet in celo prebira moj blog in predvidevam, da se je odločil poigrati z mano. Kako? Glej slike:
Tole sem poslikal direktno ven iz sobe. Med pisanjem vrstic vlečem na sebo dolge gate in ostalo zimsko opremo in hitim ven dokumentirat zadevo. Mislim, da še nisem videl snega ob morju! Bit če interesantno!

Read more...

Ena slikca iz izleta

Preden kaj več napišem o izletu pretekli vikend, ena slikca za lušt. Dobra tudi kot ozadje za namizje.
Posted by Picasa

Read more...

1 October 2008

Islandske šege in navade (2. del)

Danes mineva mesec dni odkar sem tukaj. Sem se že ustalil? Če to pomeni, da mi cene več ne odpirajo gobca tako močno kot v prvih dneh, potem ja. Čeprav, če dobro pomislim, zna to biti malce škodljiva zadeva z neprijetnimi posledicami (beri: večjim zapravljanjem). Na vreme se še nisem navadil. Sem se par dni nazaj menil z neko angležinjo, ki je ravno tako na erasmus izmenjavi, in je celo ona dejala, da je dež moteč. Da imajo v Angliji veliko dežja, pravi, vendar so vmes tudi sončni dnevi. "Tukaj pa se zdi, da kar dežuje in dežuje!" 
Saj ni, da bi cele dneve deževalo, se pa zagotovo ulije, tako v povprečju, vsaj 6 krat na dan. Zadnja dva dneva smo precej blagoslovljeni z modrim nebom, ki izgleda super privlačno takole čez šipo, ko pa prideš ven, pa ugotoviš, da sonce nič kaj ne koristi, ker piha 300 na sat!
Zakaj zopet o vremenu? Ker bi rad podal eno zanimivo opazko, ko ravno razpredam o šegah in navadah. Tale je empirično malce težje dokazljiva kot tista s priimki, pa vendar mislim, da po mesecu intenzivnega opazovanja okolice, z gotovostjo trdim, da kar "pije vodo". 
Glede na to, da se ulije n-krat na dan (n > 5), bi povprečen Janezek izpod sončne strani alp pričakoval, da bo dežnik obvezna oprema! Napaka! Se ulije in dobiš občutek, da Islandci tega sploh ne opazijo. Nihče se ne pusti motiti, kaj šele, da bi odprl marelo. Če so mokri do gat, so pač mokri do gat. No, tu pa tam se le potrudijo in malenkostno pospešijo tempo, da hitreje pridejo pod streho. Sem se pozanimal, zakaj je tako, pri profesorju za mednarodno pravo, s katerim sva imela prijeten pogovor med namakanjem v enem izmed bazenov tukaj v Reykjaviku. Vem, da se sliši precej čudno, zato o tem v naslednjem odstavku. Skratka, razlaga je sledeča - ker je veter tako močan in sunkovit in po vrhu vsega še hitro spreminja smer, je nemogoče uporabljati dežnik. Slej ko prej ti ga odpihne ali pa zlomi. Mogoče bi jim bilo vredno predstaviti palarine. Nova tržna niša mogoče??? Mogoče pa palarine privlečejo ven le v najhujših razmerah. Vidjet čemo!
Opazka številka dve: ko sem že ravno omenil pogovor s profesorjem mednarodnega prava. Že zadnjič sem pisal o tem, da so odnosi med profesorji in študenti pa tudi drugi formalni odnosi precej bolj osebni in sproščeni. Zanimivo je, da na primer veliko zaposlenih na univerzi uporablja isto telovadnico, sauno in fitnes, ki jo uporabljajo študentje. Zato ni nič nenavadnega, če zvečer v savni naletiš na profesorja, ki ti je zjutraj predaval o mednarodnih pogodbah, in imaš z njim sporščen pogovor o cenah piva in drugih "aktualnih" zadevah, oblečen seveda zgolj v kopalke. In prav nič neprijetno jim ni, da sta se srečala v takšni situaciji. V fitnesu sem naletel na nekega drugega profesorja in ker ga najprej niti nisem opazil, je celo sam pristopil do mene in me pozdravil. Precej ga je tudi zanimalo, kako se kaj imam tukaj, kje živim, itd. Odnosi so res precej drugačni od tistih, ki smo jih vajeni pri nas.
Še zadnja opazka za danes. Ne predstavljam si , kaj bi se zgodilo, če bi elektronski sistem plačevanja v Islandiji na lepem prenehal delovati. Namreč ni ga junaka, ki bi karkoli plačal z denarjem. Naj bo to kava v kafani, hrana v trgovini, taksi, celo prostovoljni prispevki za unicef! Plačuje se skoraj izključno s plastiko in zato imam vedno, ko plačam z gotovino občutek, da jim je tako jasno, da "nisam ja odavde".
Toliko za danes torej, naslednjič pa najverjetneje par besed o izletu v Þórsmörk, kamor sem se odpravil za vikend.

Read more...

About This Blog

About This Blog

  © Free Blogger Templates Spain by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP