7 August 2006

3. 8. 06, Greymouth - Franz Josef village

Spet počasna vožnja proti naši naslednji destinaciji z veliko ustavljanji med potjo in fotografiranjem pokrajine. Prvi postanek je bilo mesto Hokitika, ki je najbolj znano po kamnu z angleškim imenom »jade« oz. »greenstone«. Marmorju podoben zelenkast kamen, iz katerega izdelujejo najrazličnejše obeske, uhane, kipe, itd. je najbolj značilen kamen v Novi Zelandiji. Odšli smo v manjšo tovarno in si ogledali, kako lokalni mojstri preoblikujejo nič kaj lepe kose kamna, v čudovite, lesketajoče se okraske, ki so »svinjsko« dragi. Malce večji uhan ali obesek stane 50$, kipci in podobne malce večje zadevice pa hitro dosežejo ceno nekaj tisoč dolarjev. 

Malce smo se še sprehodili po mestu in zavili v charity shop – rdečemu križu podobna trgovina z rabljenimi oblačili. Gareth je sklenil kupiti pulover, za katerega je moral odšteti celih 20 centov. Velikodušno je uslužbenki plačal cel dolar in ji rekel, da lahko obdrži drobiž.
 
Iz tam smo pot nadaljevali po čudoviti pokrajini, mimo nekaj jezer, počasi pa so se v ozadju začele kazati tudi gore. Nekje ob poti smo se še ustavili in si privoščili kosilo – kruh in sir, vožnjo pa zaključili v Franz Josef village.
 
Vasica, ki, kot že ime pove, leži ob vznožju istoimenskega ledenika. Zopet smo imeli srečo z izbiro hostla, v katerem smo se v parih minutah popolnoma udomačili. Edina naloga dneva je bila še izdelava načrta za naslednji dan. Po tehtnem premisleku in temeljitem zbiranju informacij smo se odločili, da si ogledamo Fox glacier. Franz Josef ali Franz, kot ga kličejo domačini je sicer bolj množično obiskan, sicer pa menda na obeh vidiš in doživiš podobne stvari, zato smo se bolj kot ne na podlagi cene odločili za 15 kilometrov oddaljen ledenik Fox.


Hokitika


Malica ob jezeru


Pogled na NZ alpe - Franz Josef village


Še enkrat.

0 kometarjev:

About This Blog

About This Blog

  © Free Blogger Templates Spain by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP