7 August 2006

4. 8. 06, Fox glacier

Torej, ogled ledenika Fox. Vstajanje, oblačenje, zbiranje vseh potrebnih kosov oblačil, pakiranje hrane in vožnja do Franz Josef village – verjetno lahko uganete, vasice, pred istoimenskim ledenikom. Tile Novozelandci pa res nimajo domišljije pri poimenovanju krajev. 

Javili smo se v poslopju agencije, ki organizira oglede ledenika, se opremili še z sposojenimi čevlji, ki so bili katastrofalno slabi, vendar kljub temu nisem smel imeti svojih čevljev in derezami, ki pa so se res izkazale za bistven del opreme.
 
Začelo se je z vožnjo z avtobusom do vznožja ledenika, kjer se je začel vzpon. Če sedaj ocenjujem celoten pohod, je bilo moje največje razočaranje to, da se nismo povzpeli kaj prida visoko. Nekateri se katastrofalno slabo znajdejo na gorskih poteh, da snega in ledu sploh ne omenjam. Kaj šele hoje z derezami.
 
Torej, hodili smo zelo počasi in se vstavljali vsakih nekaj minut. Ko se je pot spremenila v hojo po »živem« ledu se je par iz Singapurja enostavno utaboril na enem mestu, iz kjer se nista več premaknila. Možakar je našel izgovor, da ne more nadaljevati zaradi stare poškodbe, ki jo je staknil pri nogometu. Resnično pa ne vem, ali si je na hitro izmislil primeren izgovor, ker je bil tako neroden, ali ga je dejansko kaj bolelo.
 
Zopet smo izgubili nekaj časa, ker je bilo treba čakati na dva gorska vodnika, ki sta prišla po par in jih počasi spravila nazaj v dolino.
 
Kakorkoli že, čeprav nismo prišli prav visoko, je bila pot zanimiva. Hodili smo po stopnicah, vklesanih v led, se tlačili skozi razpoke, visoke nekaj metrov, široke pa le toliko, da si se komaj stlačil skozi in celo skozi manjšo votlino. Vrhunec dneva pa nam je priredil Anglež naših let, ki se je slekel sredi ledenika in se namočil v lužo/manjše jezero.
 
Končna ocena – zanimiva izkušnja, še posebej, ko pomisliš, da je vznožje ledenika na manj kot 400 metrov nadmorske višine, kar ga naredi skupaj z ledenikom Franz edinstvena primerka na tako nizki višini na svetu. Seveda z izjemo antarktike.
 
Fox glacier village


Fox glacier, ki se počasi vali v dolino


Pogled nazaj na dolino


Globoko v ledu


Pravi alpinist.




Razpoke v ledu

0 kometarjev:

About This Blog

About This Blog

  © Free Blogger Templates Spain by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP