21 September 2008

Islandske šege in navade (1. del)

V naslednjih nekaj prispevkih bom rdečo nit pletel okol islandskih navad in običajev, upam, da se ne zaštrikam, ali da me kaj drugega na zmoti. 
Začenjam s precej zanimivo in čisto tipično islandsko zadevo - imena in priimki. Zadeva je precej samosvoja. Tako kot drugje, imajo tudi tu ljudje ime in priimek, vendar zadeva funkcionira na drugačen način. Priimek se ne "deduje" glede na starše ampak ima vsak človek drugačen priimek, ki ga sestavlja ime njegovega/njenega očeta (v redkih primerih ime matere), k imenu pa na koncu dodajo končnico dóttir (če je nosilec priimka ženskega spola) ali son (če je nosilec priimka moškega spola). Primer: Jón Ericsson je Jón, Ericov sin in Guđrun Einarsdóttir je Guđrun, Einarjeva hči.
S temi priimki torej zvemo le, kako je ime očetu dotične osebe, nič pa nam priimek ne pove o dejanskih sorodstvenih razmerjih z drugimi družinskimi člani. Zaradi tega se Islandci nikoli ne naslavljajo z g. Ericsson ali ga. Einarsdóttir, ampak se vedno kličejo po imenih. In to ne le v neformalnik stikih, tudi profesorje na fakulteti se vedno pokliče po prvem imenu, celo visoke politične funkcionarje ali druge ljudi na visokih položajih se naslavlja izključno po imenih.
Približno 10% Islandcev ima tudi tiste tipične, nam znane priimke, ki jih imajo še iz malodane vikinških časov, vendar pa islandska zakonodaja striktno prepoveduje prevzemanje teh priimkov ali celo, da en partner od drugega prevzame priimek (žena od moža). 
Zadeva ni povsem liberalna niti pri izbiranju imena za svojega otroka. Obstaja uradni seznam imen, ki je odobren s strani države. Uporabiti ime, ki ni na tem seznamu, je prepovedano, dokler ga ustrezna komisija ne odobri kot ustreznega in ga uvrsti na seznam. Zato tukaj ni Titanov, Lun, Ajaxov in podobnih new age imen.
Do nedavno je bila zakonodaja glede imen tako striktna, da so priseljenci, ki so želeli dobiti islandsko državljanstvo, morali prevzeti novo islandsko ime, saj njihovo seveda ni bilo na seznamu ustreznih imen.
Obstaja pa tudi navada, da novorojenčka poimenujejo šele nekaj mesecev po rojstvu, ponavadi ko ga krstijo.

1 kometarjev:

Unknown 21 September 2008 at 21:34  

In Staneson, si si že spremenil ime? :) Aja, sej ne rabš državljanstva, še...

About This Blog

About This Blog

  © Free Blogger Templates Spain by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP